Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/psiholog/public_html/wp-content/uploads ONLINE SAVJETOVANJE - PSI SANO
PSIHOTERAPIJSKI, SAVJETOVALIŠNI I EDUKACIJSKI CENTAR

ONLINE SAVJETOVANJE

ONLINE SAVJETOVANJE

Koliko puta ste se susreli s terminom online savjetovanje, no jeste li znali ovih pet činjenica o ovakvom obliku psihološkog rada na sebi?

U novije vrijeme pojavom i razvojem interneta sve se češće može čuti pojam online. Vjerujem da ćete se složiti s nama da s obzirom na to da živimo u eri interneta i digitalizacije to i nije pretjerano neobično. Sukladno tome životne navike i vrijednosti zamijenili su neki novi standardi. Danas postaje gotovo nemoguće da se i sami na osobnoj razini ne susretnemo s izazovima ovakve vrste prilagodbe. Ponekad nam ista ta prilagodba donese i neke otežane situacije u kojima se iz određenih razloga u tom trenutku slabije snalazimo te iz njih proizlaze određeni problemi.

Upravo tada prepoznajemo potrebu za ciljanim i djelotvoranim radom, no iz nekog razloga ne pronalazimo vremena, motivacije, energije, novaca ili smo pak predaleko da bismo se “ulovili u koštac” s navedenim problemom i odlučili raditi na sebi i svom mentalnom zdravlju.

Naime, terapijski rad na daljinu nije toliko nepoznat pojam u psihologiji. Još u prošlom stoljeću postojala je terapija koju je sa svojim pacijentima provodio dr. Sigismund Freud putem pisama. Razvojem telekomunikacija i interneta ovaj oblik psihološkog rada svoju primjenu je našao u bržem obliku komunikacije telesavjetovanjem, zatim putem e-maila i kasnije savjetovanjem putem chata. Danas je razvoj tehnologije omogućio da se ovaj oblik psihološke pomoći razvije u još pristupačniji i stvarniji.

Kako bi se približili potrebama i izazovima današnjeg životnog stila psiholozi su započeli s onlinesavjetovanjem. Najjednostavnije možemo reći da se radi o obliku psihološke usluge koja obuhvaća savjetodavni i terapijski rad između klijenta i terapeuta, savjetnika ili coacha, a odvija se putem internetskih komunikacijskih programskih sustava koji omogućavaju video i audio prijenos.

Pet činjenica o online savjetovanju:

  1. to je oblik psihološke usluge koji se razvio radi mogućnosti uključivanja u psihološko savjetovanje i psihoterapiju bez dolaska u prostor terapeuta. Time online savetovanje predstavlja znatno komforniji i fleksibilniji oblik rada na sebi gdje se s obzirom na vlastite preferencije ili okruženje u kojem se nalazite možetemo prilagoditi i uključiti u psihološki rad na sebi. Uzmimo za primjer situaciju gdje se nalazimo na visoko odgovornoj poslovnoj poziciji koja je sama po sebi stresna jer donosimo poslovne određene odluke i za to preuzimamo odgovornost. U ovim situacijama često se može desiti da nam je potrebna pomoć koja se ponajprije sastoji od rješavanja osobnih psihološki uzrokovanih blokada koje ometaju naše profesionalne sposobnosti i kompetencije. U takvom trenutku nemamo mogućnost standardog odlaska u prostor psihoterapeuta i u periodu “između” dva sastanka možemo odraditi online psihološko savjetovanje s ciljem poboljšanja vlastitih i profesionalnih preformanci.
  2. ovaj oblik psihloške usluge “miče” barijere i čini rad na sebi, potrebu za psihologom, savjetovanjem i terapijom dostupnijom svim ljudima bez obzira na njihovu fizičku udaljenost ili neki drugi razlog zbog kojeg se nisu u mogućnosti uključiti u klasično psihološko savjetovanje. Tako primjerice ako ste osoba koja živi u manjim ruralnim i urbanim sredinama koje na adekvatan način ne nude usluge savjetovanja i terapije, online savjetovanjem možete sebi učiniti dostupnim profesionalan i stručan oblik rada na sebi.
  3. online savjetovanje posebno je pogodno za osobe koje povremeno ili trajno žive i rade izvan svoje domovine. U poslijednje vrijeme povećan je trend odlaska ljudi na rad i preseljenje u inozemstvo. Osobe koje se odluče na ovakav pothvat susreću se s nizom različitih izazova. Od promjene jezika, kulture, socijalnih navika i okruženja do asimilacije na novu sredinu, ekonomskih prilagodbi i sl. U tom procesu također prolaze kroz situacije koje za njih mogu predstavljati određene ometajuće faktore u funkciniranju. Tada je online savjetovanje oblik rada koji je u tom trenutku ekonomski i ekološki prihvatljiviji. Uzmimo za primjer osobe koje povremeno rade u inozemstvu, recimo pomorce. Oni se nalaze u specifičnim životnim uvjetima gdje na neki način žive i rade u istom privatnom i poslovnom okruženju, među svojim kolegama i vrlo kontroliranim životnim stilom. S obzrom na to da ovakav oblik života može izazvati probleme emocionalne i psihološke prirode, mogu utjecati na kvalitetu njihovog života, života njihovih obitelji i samih poslovnih kompetencija. Tada klasično psihloško savjetovanje ne bi imalo isti učinak zbog poteškoća s vremenskim kontinuitetom u radu. Za razliku od toga online savjetovanje u takvim situacijma, gdje osoba ima pristup internetu iako je “na moru”, predstavlja posebno vrijedan oblik pomoći i rada na sebi i svojem mentalnom zdravlju.
  4. postoje situacije kada su osobe nepokretne i slabije pokretne ili imaju određene zdravstvene tegobe zbog kojih nisu u mogućnosti doći na klasično psihološko savjetovanje. Priroda njihovih životnih okolnosti zahtijeva specifičan oblik pružanja psihološke pomoći i podrške. U takvim situacijama online savjetovanje je jedan od mogućih oblika udovoljavanja njihove potrebe za psihološkom podrškom i radom na sebi koje može biti od iznimne važnosti za cijelokupnu kvalitetu života njih i njihove okoline.
  5. u radu između klijenta i terapeuta uspostavlja se poseban oblik veze i kontakta za čiju je učinkovitost iznimno bitno da bude ugodan obijema stranama. Ponekad se susrećemo s činjenicom da zbog toga što nismo bliže baš jednom određenom terapeutu kod kojeg osjetimo tu povezanost i povjerenje ne započinjemo ili ne nastavljamo s radom na sebi. Online savjetovanje omogućava da terapeut sa specifičnog područja bude dostupan svima i svugdje.

Kako izgleda seansa online savjetovanja?

Kao i kod svakog drugog oblika rada na sebi tako i online savjetovanje započinje s prijavom. Nakon uspostavljenog kontakta s terapeutom ugovara se seansa prema dobivenom naputku. Prosječno trajanje jedne seanse online savjetovanja je 50 minuta. Ovisno o vrsti problema na kojem se radi potrebno je sedam do 20 seansi. Preduvjet za online seansu je web kamera, pristup internetu te aplikacijama za uspostavljanje audio i video poziva poput Skypea, FaceTimea, Vibera, Whatsappa i sl.

Možda se pitate koliko je uspješan i učinkovit ovakav oblik rada kada ne obuhvaća fizički odlazak kod terapeuta?

Osnovni razlog svakog upješnog rada na sebi započinje u samoj osobi i njegovoj vlastitoj odluci i motivaciji da si želi pomoći. Ta odluka nije ono osobno zavaravanje koje ponajviše šteti samoj osobi, a tek onda terapeutu i cijelokupnom procesu rada. Terapijska i savjetodavna praksa online savjetovanja pokazala se izuzetno učinkovitom i uspješnom metodom savjetodavnog rada. Iz prakse smo također naučili da je online savjetovanje ponekad i vrlo moćna ekstenzija nadopune kontinuiteta terapijskog rada čijim se “zahtjevima” osoba zbog današnjeg načina života nije u mogućnosti uvijek prilagoditi.

I za kraj dobro je pitati se koliko je online savjetovanje ekonomično, kada osim novčane nudi i vremensku uštedu stvarajući benefite profesionalnog rada na sebi i odgovornog proaktivnog djelovanja nakon kojeg se jedino možemo osjećati potpunije, sretnije i zadovoljnije, zar ne?